Galeri

Azerbaycan ve Eğitimin Güzellikleri

Azerbaycan, eski çağlardan günümüze eğitim alanında kendini göstermiştir. Ateş Ülkesi olarak bilinen Azerbaycan, MÖ 2200 yılına kadar uzanan kadim bir kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda antik dünyanın yedi harikasından biri olan Kız Kulesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Mevcut zorluklarına rağmen Azerbaycan yükselişte olan bir ülke; halkının önünde umut verici bir gelecek var. Güçlü bir eğitim sistemi ve yüksek moral ile donanımlıdırlar.

Tarihsel olarak Azerbaycan, zengin eğitim mirası ile tanınır. Azerbaycan, eski çağlardan günümüze eğitim alanında kendini göstermiştir. Eski zamanlarda Azerbaycan, tarihin en büyük düşünür ve bilginlerinden bazılarına ev sahipliği yapmıştır. Filozof Marmara, Antik Yunan döneminde burada yaşamış, bilgeliği ve dürüstlüğü ile tanınmıştır. Aynı şekilde İbn Sînâ da Ortaçağda Azerbaycan’da yaşamış ünlü bir âlimdir. Tıbbi metinleri o kadar iyi biliniyordu ki, bu süre zarfında Avrupa’ya yayıldılar. Bugün bile, bu metinler dünya çapında bilim adamları tarafından hala incelenmektedir.

Modern zamanlarda, Azerbaycan’ın eğitim sistemi öğrencileri modern dünyaya hazırlamaya yardımcı olmuştur. Azerbaycan’daki okullar, öğrencileri toplumdaki gelecekteki rollerine hazırlayan matematik, fen ve dil gibi konuları öğretir. Öğrenciler ayrıca toplumları hakkında bilgi sahibi olabilmeleri ve bilinçli kararlar alabilmeleri için ülkelerinin tarihi, kültürü ve güncel olayları hakkında bilgi edinirler. Öğrenciler ayrıca yetişkinlikte sağlıklı yaşam seçimleri yapabilmeleri için fiziksel uygunluk konusunda eğitim alırlar. Eğitimin tüm bu yönleri, öğrencileri toplumdaki gelecekteki yetişkin rollerine hazırlamaya yardımcı olur.

Ne yazık ki, eğitimin tüm bu olumlu yönlerine tarih tarafından birçok kez meydan okunmuştur. 1900’lerin başında, Rus İmparatorluğu, çok etnik gruptan oluşan nüfusu nedeniyle o zamanlar “Dağlık Cumhuriyet” olarak adlandırılan Azerbaycan da dahil olmak üzere tüm kolonilerine -Azeri okullarının müfredatı da dahil olmak üzere- kısıtlamalar getirdi. 1918’de Rusya’dan ve 1943’te tekrar Nazi Almanya’sından bağımsızlığını kazanan Azerbaycan, 1991’de yeniden bağımsızlığını kazandığı zamana kadar Sovyet egemenliğine girdi. Öğretmenlerin maaşlarının düşük olması ve okulların malzeme sıkıntısı çekmesi nedeniyle Sovyet yönetimi altında eğitim büyük ölçüde zarar gördü; ancak 1991’de yeniden bağımsızlık kazandıktan sonra, öğretmenler daha iyi tazmin edildikçe ve okul fonları daha iyi yönetildikçe bu durum yavaş yavaş düzeldi. Tüm bu zorluklar, günümüz Azerbaycan’ını çocukların iyi eğitimli ve dünyaları hakkında bilgili olduğu bir ülke haline getirdi.

Genel olarak, Azerbaycan’ın eğitim mirasının güçlü ve övgüye değer olduğu açıktır; mevcut sistemleri aynı zamanda hem öğrenciler hem de eğitimciler arasında yüksek moral ile güçlüdür. Öğrencileri, hem kendi tarihlerini hem de dünyadaki güncel olayları sağlam bir anlayışla hayata hazırlar. Geleceğe doğru ilerlemeye devam ederken, tarihsel olarak şaşırtıcı olan bu ulusun bundan sonra nereye gideceğini görmek ilginç olacak!

 

 

Azerbaycan’da Eğitim

Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Sorunlarından Sorumlu Devlet Konseyi (AKÇSS) Başkanı Hicran Hüseynova, Yeni Azerbaycan gazetesinde “Azerbaycan’ın First Lady’si Mehriban Aliyeva’da yayınlanan bir yazıda, “Ülkede ve yetimhanelerde tek bir yatılı okul yok. Tüm çocuklar ebeveynlerinin sevgisi ve sponsorluğuyla kucaklansın. ” Azerbaycan’da eğitimle ilgili yazıda Hicran Hüsynova, “Mehriban Aliyeva’nın girişimiyle uygulanan program ve projeler Azerbaycan’da eğitim ve kültüre yeşil ışık yaktı. Azerbaycan First Lady’sinin amacı basittir. Bunları istiyor. Çocuklar çok güzel olacak ve Modern okullar yetiştiriliyor ve Azerbaycan’ın eğitimi dünya standartlarında.” Azerbaycan’da Eğitim – Yüksek lisans derecesi, Azerbaycan’da eğitim görecek öğrencilerin lisans derecesi olması gerekir. Lisansüstü eğitim alabilmek için Azerbaycan Üniversitesi olsun ya da olmasın, sınav sisteminde yüksek lisans yapma imkanı vardır. Lisansüstü öğrenciler bölümlerine göre yüksek lisans yapabilirler. Eğitimlerini artırabilir. Özel belgelerle yüksek kaliteli bir kariyere sahip olabilirler. Azerbaycan Üniversitesi’nin zengin kütüphanesi ve bilgisayar ağı çok çeşitli imkanlar sunmakta ve öğrencilere geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Azerbaycan’ın uzun ve gururlu bir eğitim tarihi vardır. Rusya, Türkiye ve İran tarafından kontrol edilmeden önce, ortaçağ uygarlığının merkezlerinden biriydi. Bu dönemde Azerbaycanlılar ilk ve orta dereceli okullarda dini okullar aracılığıyla eğitim gördüler. Ayrıca Al-Azhar Üniversitesi gibi kurumlar aracılığıyla yüksek öğrenim görebilirler. 1918’de Azerbaycan Rusya’dan bağımsızlığını kazandı ve demokratik bir cumhuriyet kurdu. Bu, vatandaşları büyük ölçekte eğitmeye başladıkları zamandır. Ülke çapında ilkokullar açtılar ve özel bir eğitim bakanlığı kurdular. 1937’de vatandaşlara ücretsiz orta öğretim sunmaya başladılar. 1992 yılında Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nden mevcut bağımsızlığını kazandı. O zamandan beri halkı için daha iyi bir eğitim sistemi yaratmak için çok çalıştı. Azerbaycan her düzeyde vatandaşlarına düşük maliyetli eğitim sağlamaktadır. Modern dünyaya hazırlanmalarını sağlamak için eğitim sistemine büyük yatırımlar yaptılar. 20.000 okul ve kolej aracılığıyla ilköğretimden üniversiteye 12 yıl ücretsiz eğitim sağlarlar. Ayrıca, Eğitim Bakanlığı bünyesinde 500’den fazla yüksek öğretim kurumu kurmuşlardır; buna kolejler, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve teknik eğitim merkezleri dahildir. Milli Eğitim Bakanlığı da lisans ve lisansüstü burslar sunarak öğrencileri bilimsel araştırmalara katılmaya teşvik etmektedir. Ayrıca Azerbaycan hükümeti, mobil kütüphaneler ve uydu bağlantı merkezleri kurarak eğitimin uzak bölgelere taşınmasına yatırım yapıyor.

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!